Västerås

Gröna Studenter kritiserar färdsätt

Studentkåren vid Mälardalens högskola har fått igenom sitt krav på fler bussavgångar mellan studieorterna. Högskolan skrev nyligen avtal med ett bussbolag om att köra studenterna mellan Eskilstuna och Västerås, men Gröna Studenter är kritiska mot att högskolan väljer buss istället för tåg.

Studentkåren protesterade och nu har högskolan kommit överens med bussbolaget om att köra tio avgångar.

Tidigare har studenterna fått åka tåg med SJ fram och tillbaka mellan studieorterna, och då även på helgerna. Men nu är det buss och endast gratisresor på vardagar som gäller.

Marie Eriksson, förvaltningschef på Mälardalens högskola, säger att det blev för dyrt att låta studenterna åka tåg. SJ-resorna kostade högskolan omkring 7,8 miljoner per år. Med bussresorna blir kostnaden betydligt lägre, 3,5 miljoner per år.

– Vi ville konkurrensutsätta SJ för vi tyckte det började bli för dyrt med transporterna mellan orterna. Och då valde vi att vända oss även mot vägtransporter, säger Marie Eriksson.

Föreningen Gröna Studenter vid högskolan har tidigare protesterat mot det nya avtalet, eftersom bussresorna är sämre för miljön. Marie Eriksson säger att högskolan ändå har ställt en del miljökrav på bussarna.

– Vi valde ganska nya bussar med mindre utsläpp. Men det är klart det går inte att jämföra med tåg. Det var det vi fick tumma lite grann på, säger Marie Eriksson.

Men tätare busstrafik är inte tillräckligt, tycker Gröna Studenter. De vill att de som pluggar på högskolan får tågresor mellan orterna betalda som tidigare och de har stort stöd i en namninsamling.

– Buss kommer aldrig vara effektivare än tåg. Förstår inte hur en miljöcertifierad högskola kan göra ett sådant byte, från tåg till buss, säger Yuri Silva från Gröna Studenter.

Studenterna på Mälardalens Högskola har hittills fått åka med tåg mellan Eskilstuna och Västerås.

Det behövs för att kunna gå vissa kurser som bara ges i en av städerna, och det hjälper också till att hålla ihop de två delarna av högskolan socialt.

Yuri Silva och Gröna Studenter tycker inte att tio bussturer om dagen i stället för fem löser grundproblemet med att inte få åka på tågen.

– Det är pest eller kolera. Det kommer att bli mer utsläpp.

Han påpekar också att studenter som bor i Kvicksund och Kolbäck, där det finns tågstopp, kommer få mycket svårare att få en plats i bussen.

Bussturerna kommer inte att gå på helger och på vardagarna går sista bussen kvart över sex. Det förstör för grupparbeten på kvällar, eller omtentor på helger, och dessutom kommer den sociala sammanhållningen bli sämre mellan Eskilstuna och Västerås, tror Yuri Silva.

Med över 1 400 namnunderskrifter i ryggen hoppas han fortfarande att det går att rädda tågresorna:

– Vi vill ha tåg i stället för buss. Nu måste man kanske sova över.

Bussarna börjar gå mellan Eskilstuna och Västerås den 18 januari.

Henrik Jansson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista