Folktandvården läggs ut på privata bolag. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.

Tandvård ska upphandlas

I april gjordes landstingets folktandvård om till ett bolag. Nu kommer nästa steg och nästa år ska specialisttandvården upphandlas.

– Det handlar om de delar inom tandvården som landstinget måste se till att erbjuda västmanlänningarna, som specialisttandvård. Det kan vara käkkirurgi, tandjusteringar och tandreglering, säger landstingsrådet Ingvar Nordén (KD).

Det finns gott om konkurrens, eller många penningstarka intressenter, som Ingvar Nordén uttycker det. Bland annat Thea Tandhälsa som nu har etablerat sig i Västerås.

Men det finns också en stor chans att folktandvården själv vinner upphandlingen för att de uppfyller de kriterier som finns och har kvalificerad personal.

– Folktandvården i Västmanland kommer också att lägga ett anbud. Jag har ganska stora förhoppningar om att folktandvården är så effektiv att de kan lägga det bästa anbudet, säger Ingvar Nordén.

Enligt Ingvar Norden är specialisttandvården även fortsättningsvis landstingets ansvar. Men enligt lag måste de lägga ut just den delen för upphandling.

Men kommer patienter och personal att märka någon skillnad?

– För patienterna ska det inte innebära någon skillnad. För personalen är det mer osäkert. Om folktandvården tappar den här verksamheten så kan det bli nödvändigt med vissa personalförändringar. Men det är för tidigt att uttala sig som det ännu, säger Ingvar Nordén.

Upphandlingen kommer att bli klar under 2010.

Maria Edlund
nyheterna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista