Västerås

Kritik mot SFI-granskning

SFI-undervisningen i Västerås fungerar mycket bra sedan verksamheten lades ut på entreprenad för drygt ett år sedan. Den slutsatsen drar pedagogiska nämndernas stab efter en granskning. Socialdemokraten Per-Inge Ahlbäck är kritisk till att det är staben som granskar SFI-undervisningen eftersom det är staben som har upphandlat verksamheten.

– Vi har frågetecken kring att man gör hela kedjan själv. Vi tycker att det är bättre om den här utvärderingen görs av en extern aktör, säger Per-Inge Ahlbäck, andre vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Roger Haddad (FP) ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, håller inte med. 

– I Västerås har vi en modell med beställare och utförare. Det är inte staden som bedriver undervisningen. Därför är vi neutrala i det här sammanhanget.

För två år sedan upphandlades SFI-undervisningen av Västerås stad. I dag bedrivs verksamheten av Komvux, ABF och fem privata företag.  

I granskningen som pedagogiska nämndernas stab nu har gjort dras slutsatsen att verksamheten fungerar mycket bra. Men samtidigt kritiseras utbildningsanordnarna för att de inte har lyckats ordna fram tillräckligt med praktikplatser. Endast en tredjedel av deltagarna som har rätt till praktik har fått praktik.

För några månader sedan sa Roger Haddad att det kunde bli aktuellt att säga upp avtalen med de utbildningsanordnare som inte lyckades få fram praktikplatser. Nu är han mer diplomatisk eftersom det har visat sig att en av de arbetsgivare som ställer få praktikplatser till förfogande är Västerås stad. 

– Många faktorer påverkar möjligheten att orda fram praktikplatser, till exempel arbetslösheten och att många företag inte vågar ta emot praktikanter. Men Västerås stad måste bli bättre. Vi ska vara ömsesidiga och förstå vilken verklighet våra anordnare lever i, säger han.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@vasteras.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista