Västerås

Rekordbudget till vuxenutbildning

Det blir en rekordstor budget för vuxenutbildningen i Västerås nästa år. Drygt tio miljoner mer än förra året anslås för att vuxna ska utbilda sig i de ekonomiska kristiderna.

I tisdags klubbade utbildning- och arbetsmarknadsnämnden vuxenutbildningens budget för nästa år. De dryga 90 miljoner kronorna ska bland annat finansiera gymnasiala behörighetskurser, svenska för invandrare och olika yrkesutbildningar.

I budgeten ingår ett statsbidrag på drygt 15 miljoner kronor och nämnden har ansökt om att få ytterligare pengar från staten till yrkesförarutbildningar. Per-Inge Ahlbäck (S) tror inte att pengarna räcker.

– Vi har aldrig haft en så hög arbetslöshet i Västerås. Då är det enda alternativet för många vuxna, men även ungdomar att studera vidare. Vi är rädda för att det är för lite pengar i vuxenutbildningen, säger han.

Roger Haddad (FP), kommunalråd för folkpartiet, är däremot övertygad om att pengarna kommer att räcka.

– Vår bedömning är att vi har mycket god beredskap. Västerås stad behöver inte neka någon som vill studera vidare inom vuxenutbildningen, säger han.

Budgeten är visserligen rekordstor, men det beror på det statliga pengarna. Den del av budgeten som består av kommunala pengar har minskat med 3,5 miljoner kronor. Oppositionen ville skjuta till ytterligare fem miljoner kronor från kommunens kassa.

- Det finns många insatser som skulle kunna göras. Betydligt fler än vad som förs i dag, säger Per-Inge Ahlbäck (S).

Roger Haddad (FP) försvarar den klubbade budgeten.

- Man får inte glömma bort att vi höjde budgeten för vuxenutbildningen med tio miljoner kronor förra året, säger han.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista