Nya regler gör inspektörer villrådiga

Sedan nya regler infördes den 1 december är det lättare, mindre byråkratiskt, för den som vill starta exempelvis en restaurang. Men samtidigt har det blivit oklart hur mycket hjälp företagarna kan få av kommunernas miljö- och hälsoskyddsinspektörer innan man startar verksamheten.

Nils Alesund, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger att många miljö- och hälsoskyddsinspektörer är villrådiga. De vet inte om de får hjälpa till med rådgivning, eller om de för att behålla sin opartiskhet inte får hjälpa till alls, och många inspektörer hör av sig till SKL med frågor.

 – Man undrar över hur långt man ska gå i sin rådgivning, om man ska säga nej till den som vill komma upp och diskutera sitt projekt eller om man kan gå in i en rådgivning, säger Nils Alesund. 

Den som ville starta exempelvis en restaurang eller en livsmedelstillverkning gjorde förut så att han eller hon kontaktade kommunen, gick igenom verksamheten och om allt var okej blev det ett godkännande INNAN verksamheten startade.

Med de nya reglerna behöver man bara lämna in en registrering till kommunen och så köra igång. Kommunens kontroll görs först i efterhand, men kraven på hygien och livsmedelshantering är desamma och vill det sig illa kan företagaren då tvingas göra om delar av sin verksamhet eller till och med stänga.

Den företagare som därför vill ha råd och information innan han öppnar en restaurang kan inte få det av inspektörerna, eftersom de måste behålla sin opartiskhet, menar Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket. Det får i så fall någon företagslots eller liknande sköta.

– Inspektörerna bör inte ägna sig åt rådgivning, men om någon annan i kommunen gör det så är det ingenting vi kan säga något om. En myndighet som ena stunden ger råd och tips i enskilda ärenden ska inte i nästa stund komma ut och besiktiga sina egna förslag och lösningar, säger han.

Men Nils Alesund på Sveriges Kommuner och Landsting säger att oklarheterna gör att kommunerna i dagsläget ger olika mycket information till företagen, och han hoppas på en diskussion med Livsmedelsverket.

– Jag hoppas att vi ska kunna komma överens med livsmedelsverket om hur det här bör hanteras så att man får en bättre likhet i det här.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista