Strålsäkerhetsmyndigheten slår ner på brister.
Västerås

Brister hos Westinghouse

Det har brustit i Westinghouse kontroll av kärnbränsle. Det framkom när Strålsäkerhetsmyndigheten inspekterade fabriken i Västerås. Nu måste företaget redovisa hur de ska komma till rätta med problemen.

– Bland annat har det varit fel på angivelser om till exempel i vilken lokal materialet har varit i. På vissa ställen ute i fabriken har de anställda gjort egna listor över vad som finns var, säger Mats Larsson som är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det hela uppdagades när den årliga inspektionen av hanteringen av kärnbränsle skulle göras. Westinghouse, som är en av de stora producenterna av bränsle till kärnkraftverk i Sverige, hade inte gjort de nödvändiga förberedelserna inför inspektionen. Och en av anledningarna var att information för kontroll av kärnbränslet hade förts över från ett gammalt datasystem till ett nytt och på vägen där emellan hade information tappats.

Johan Hallén som är VD på Westinghouse tar kritiken med ro och menar att man jobbar på problemet:

– Vi har prioriterat att jobba med de här frågorna inom vår kvalitets- och säkerhetsavdelning för att se till att ha all rapportering klar inom den tidsplan som Strålsäkerhetsmyndigheten har satt upp, säger han.

Senast den första februari nästa år ska Westinghouse ha lämnat in en redovisning till hur myndigheten om hur de jobbar med problemen.

– Westinghouse har sedan lång tid varit en anläggning som har stått som förebild. Vi hoppas och ser fram emot att återigen uppfattas som en referensanläggning, säger Johan Hallén, VD på Westinghouse.

Mats Larsson från Strålsäkerhetsmyndigheten håller med om att anläggningen i dagens skick inte är en referensanläggning för kärnbränslekontroll. Men han är optimistisk att de snart kan vara det igen:

– Ja, kommer de upp på banan igen i gammal klass, då är man ju där, säger han.

Johanna Ravhed
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista