Landshövding Ingemar Skogö på Västerås slott

Inga besparingar på landshövdingarna

Trots finanskris som innebär besparingar på många håll finns det verksamhet som fortsätter att kosta stora pengar. En granskning som Sveriges Radio har gjort visar att de 21 landshövdingarna kostar sammanlagt omkring 80 miljoner kronor varje år om man räknar in löner, husfru, privatchaufför, representation och resor.

Fortfarande har landshövdingarna tjänstebostad, privatchaufför och husfru, något Ingemar Skogö, landshövding i Västmanland sedan ett halvår, kommenterar så här:

– Nu bor jag här i Västerås Slott som är ett väldigt viktigt kulturarv och någonting som tillhör hela folket. Jag vill ju att det här slottet ska kunna användas som en mötesplats för många och för att kunna göra det behöver man ha den här typen av service, säger han och fortsätter:

– Jag skulle inte kunna driva det här runt utan att ha den grundservicen för att jag har ju ett heltidsjobb med att sköta länsstyrelsen och ska man dessutom öppna upp för representation och så vidare så är det ju någonting som som kräver rätt mycket arbete (...) det kan uppfattas som lite lyxigt, men i grunden är det nödvändiga ingredienser för att kunna utnyttja det här residenset, säger Ingemar Skogö.

Sveriges Radios granskning visar att det på de flesta håll inte varit några neddragningar när det gäller de 21 landshövdingarnas representation, resor, boende, husfru, privatchaufför de senaste två åren, så inte heller i Västmanland. Det finns kritiker som tycker att mycket kring landshövdingarna är förlegat, en är den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Kent Persson från Norberg.

– Jag tycker att det är tveksamt om man ska ha kvar husfru och tjänstebostad och så som det är utformat nu, det känns väldigt förlegat. Jag tycker det är väldigt märkligt att det lever kvar, det här är ju en förlegad inrättning numera måste jag säga och jag tycker att det är dags att ändra på det förhållandet, säger Kent Persson.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista