Avgift på röntgenundersökningar

Nästa år ändras bestämmelserna för röntgenundersökningar. Då blir familjeläkarmottagningarna tvungna att betala en del av undersökningen när de remitterar patienter till röntgen. Tidigare har det varit gratis för vårdcentralerna.

– Vad vi förstår så är det så att här i Västmanland så röntgas det mera än i riket i snitt. Det kan ju finnas skäl till det eller så beror det helt enkelt på det har varit så att säga en fri nyttighet, säger Torsten Källberg, landstingsråd, (FP), till P4 Västmanland.

Under våren lät landstinget en oberoende konsult göra en utredning av röntgenverksamheten. Utredningen rekommenderade att man inför avgift på röntgenundersökningar förutom mammografi. Och så blir det också har landstingsstyrelsen beslutat.

Från och med första juni nästa år kommer hälften av kostnaderna för röntgen att betalas av landstinget och den andra hälften ska varje vårdcentral stå för. För det får vårdcentralerna en viss höjning av vårdpengen.

En remiss till röntgen kommer på det här sättet att innebära en utgift för familjeläkarna. Finns det då inte risk att familjeläkarna spar pengar genom att inte remittera patienter till röntgen?

– Jag ska inte säga att den inte finns men vi vet ju nu hur mycket varje vårdcentral har tidigare remitterat till röntgen och vi utgår ifrån att de kommer att hålla sig i " de trakterna" även framöver. Vi kommer direkt att märka om vårdcentralerna börjar "spara" på det här och då måste de ju förklara varför de gör det. Det kan ju vara som så att de har tänkt över och behöver kanske inte remittera så mycket som tidigare och då måste de ha medicinska skäl för det, säger Torsten Källberg, (FP), landstingsråd.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista