Elenore och Emilia trivs bra på Wenströmska och vill att skolan ska finnas kvar i nuvarande form.
Västerås

Wenströmska kan komma att läggas ned

Wenströmska gymnasiet i Västerås kan komma att läggas ned. I alla fall om ProAros får som de vill. Istället vill de skapa åtta nya små skolor. Men förslaget gillas inte av eleverna.

– Det är så tråkigt när de ska splittra på klasserna i skolan, säger Emilia som är elev på Wenströmska som får medhåll av sin klasskompis Elenore.

– Det kommer bli så rörigt och man kan komma att förlora många vänner när man hamnar på olika ställen, säger Elenore.

Förslaget som politikerna ska ta ställning till innebär alltså att Wenströmska gymnasiet kommer att avvecklas och istället kommer det komma åtta nya mindre enheter som kommer att fungera som fristående gymnasieskolor. Bakom förslaget finns många anledningar enligt Lars Kallsäby (C) som är ordförande i Pro Aros styrelse.

– Dels handlar det om att vi kommer få en ny gymnasieskola i och med den reform som regeringen har beslutat om. Sen handlar det också om att vi måste göra en stor omstruktering av skolan nu. Vi kommer inte ha lika många elever om fem år som vi har nu. Beräkningarna visar att det är 1000 elever mindre om fem år, säger han.

Byggnaden som Wenströmska ligger i byggdes för ungefär trettio år sedan och skulle då rymma 2 500 elever. De nya små skolorna kan komma att ta plats i samma byggnad men de kan också lika gärna hamna någonannanstans. Men oavsett om förslaget går igenom eller inte i utbildnings och arbetsmarknadsnämnden i januari, så menar Lars Kallsäby (C) att något måste hända med byggnaden.

– Den är för stor och vi kommer bara använda ungefär hälften av skolan, oavsett om beslutet klubbas igenom eller inte, säger Lars Kallsäby (C).

Men i korridoren på Wenströmska prisas skolan i dess nuvarande form.

– Detta är den första skolan som jag har trivts i. Den är jättebra, säger Elenore.

Johanna Ravhed
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista