Bilprovningen får konkurrens

Svensk Bilprovning förlorar sitt monopol på bilbesiktningar från 1 juli nästa år. Men här i Västmanland kommer det bara att bli konkurrens i Västerås, tror Gun-Brith Jörestig, platschef på Bilprovningen på Tunbytorp i Västerås.

Igår beslutade riksdagen om en avreglering av bilprovningmarknaden. För att starta konkurrerande verksamhet krävs ackreditering av statliga Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll.

Gun-Brith Jörestig, som idag är chef bilprovningen på Tunbytorp i Västerås, blir från årskiftet chef för alla bilprovningar i Västmanland. Det är ett led i Bilprovningens anpassning till den kommande konkurrensen. 

Gun-Brith Jörestig tror att det är främst i Västerås det blir konkurrens här i länet. 

 - Jag tror nog att Västerås blir en sådan stad som får konkurrens och det innebär att vi inom några år säkerligen inte kommer att ha så här stor anläggning som på Tunbytorp inom några år, säger Gun-Brith Jörestig. 

Idag har Svensk Bilprovning fem besiktningsstationer i länet:  Arboga, Fagersta, Köping, Sala och Västerås. 

 Men kommer man att behålla att fem stationerna i länet? 

 - Det vet man ju inte men i dagsläget så tror man ju det i och med att det är så utspritt. Jag tror inte att de mindre orterna är de som först får konkurrens, säger Gun-Brith Jörestig. 

Grannländerna Finland och Danmark har redan avskaffat bilprovningsmonopolen. Vad har man för erfarenheterna i de länderna? 

 - De har ju två helt olika system. I Finland var det ju mer reglerat. I Danmark släppte man ju monopolet i så att i princip vem som helst kunde öppna en bilprovning. Det har väl fungerat men priserna har ju stigit och det är ju ingen i princip som tjänar pengar på det, berättar Gun-Brith Jörestig.  

 Men blir det dyrare även i Sverige? 

 - Det kommer säkerligen att gå mot samma utveckling här, säger Gun-Brith Jörestig, platschef på Bilprovningen på Tunbytorp i Västerås. 

Men en av Bilprovningens kunder P4 Västmanland pratat med tror inte att det blir någon större skillnad och han välkomnar konkurrensen. 

– Jag tycker att det är helt okej. Finland har ju haft det i många år och det har fungerat väldigt bra. Där får man också kaffe och pepparkakor. jag tror det blir lättare, mer tillgängligt, säger mannen.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista