Snart inleds allra sista terminen. Foto: Västerås stad.
Västerås

Lövhagsskolan läggs ned

Lövhagsskolan på Råby i Västerås läggs ned. Det har grundskolenämnden beslutat. Nästa höst ska eleverna flytta till Fredriksbergsskolan.

Orsaken till nedläggningen är att det finns för få elever på skolan men också att personalen har framfört önskemål om att flytta verksamheten till Fredriksbergsskolan, som också ligger på Råby.

Marlene Bergengren, som har två barn på Lövhagsskolan, tycker att beslutet är bra.

– Jag tycker att det positivt att den läggs ned. Jag gillar inte skolans läge, det är inte tryggt för barnen att gå till och från skolan eftersom det är så mycket skog runtomkring, säger hon.

Lövhagsskolan ligger alltså i anslutning till ett grönområde och i dag finns verksamhet från förskolan upp till årskurs två. På grund av skolans läge har föräldrarna inte kunnat skjutsa barnen hela vägen fram till skolan, berättar Marlene Bergengren:

– Det är väl inte hela världen men om man är en curlingförälder som jag är, så vill man inte låta barnen gå själva, speciellt inte när det är mörkt på morgnarna.

Men Lövhagsskolan kommer inte att stå tom från och med nästa höst. In flyttar Mälarstrandskolan som i dag ligger vid Östra hamnen. Mälarstrandskolans lokaler har bedömts som undermåliga och nu får eleverna alltså flytta till Råby.

Alla dessa omflyttningar är en del i en övergripande strategi. Det berättar kommunalrådet Lars Kallsäby (C), som även är ordförande i Pro Aros, den kommunala organisation som bland annat ansvarar för skolorna:

– Vi har en stor förändring i Västerås, ett tusen färre grundskoleelever och ett tusen färre gymnasieelever. Det gör att vi måste ställa om lokaler, göra omflyttingar och i första hand försöker vi använda befintliga lokaler.

Staffan Andersson
Johanna Ravhed

nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista