Västerås

Bostad först för hemlösa

För det trettiotal som är bostadslösa och lever på gatan i Västerås kan det snart bli nya rutiner. För nu vill Ragnhild Källberg, folkpartistisk ordförande i individ och familjenämnden utreda om en ny typ av modell för arbetet mot hemlöshet är något för Västerås Stad.

– Det är mycket lättare att hjälpa någon som har en trygg plats, ett eget hem. då kan man ta itu med till exempel missbruket senare, säger hon.

Modellen, som kallas Bostad Först, går ut på att man först ger ett boende till den hemlösa och sen tar itu med de andra problemen. Detta till skillnad från idag då är det är tvärtom - först ta tag i problemen och sedan få bostad. Men enligt Ragnhild Källberg (FP) så handlar det inte om att det arbete som kommunen har gjort mot hemlösheten har varit dåligt.

– Vi har ett stort batteri av olika boende idag. Men jag tror att detta kan vara ett komplement till det som redan finns.

Det finns inte någon tidsplan för när Bostad först kan tas i bruk - om utredningen kommer fram till att modellen ska användas.

– Det handlar om att vi ska stå på tå om detta visar sig fungera, säger Ragnhild Källberg (FP).

Johanna Ravhed
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista