Kontrollmärket på väg bort. Foto: S Almquist/Scanpix.

Kontrollmärket väck efter nyår

Sedan 35 år tillbaka har det varit ett årligt krav på alla bilägare att klistra ett skattemärke på den bakre reistreringsskylten. Men nu är det slut med det eftersom kontrollmärket försvinner från årsskiftet.

– Kontrollmärket har funnits sedan 1974 och därför har det ansetts att det har tjänat ut sin tid och att tillgången till innehållet på vägtrafikregistret är mycket effektivare eftersom man har det dygnet runt. Polisen kan kontrollera direkt på vägen hur förhållandena är och om bilen får användas eller inte, säger Kjell-Åke Sjödin, expert på fordonsregistering på Transportstyrelsen.

Kontrollmärket har under åren visat att skatten är betald och att den är besiktigad och försäkrad. Men kontrollerna kommer ändå att bli mer korrekt med det nya systemet, ´sägerhan.

– Märket har ju bara utvisat de här situationerna i samband med att det utfärdats, det kan ju ha hänt något dagen efter som gör att man ändå inte har fått använda bilen, och då tror jag att det är bättre att göra en on-line kontroll, säger Kjell-Åke Sjödin.

Kontrollmärket används idag också när man ställer av sin bil, hur ska det göras i fortsättningen?

– Man behöver efter nyår inte ange skrapkoden som finns på märket, det räcker med den behörighetskod som finns på registreringsbeviset, att skicka in beviset eller med en e-legitimation.

Kan streckkoder vara framtiden på registreringsskylten?

– Frågan var för några år sedan uppe i en diskussion i ett EU-perspektiv där man tänkte sig ha någon form av chip i skylten, men det har inte kommit längre än till idéstadiet, säger Kjell-Åke Sjödin.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista