Kassalåda med kontanter.

Ny lag blir dyr för småföretagare

Från och med årsskiftet ställs det högre krav på de småföretagare som hanterar kontanter. Enligt en ny lag måste de nämligen ha speciella kassaregister som är godkända av Skatteverket.

En restaurangägare som P4 Västmanland har talat med har egentligen inget emot lagen, som ska hindra svarta pengar, men han tycker att apparaterna kostar för mycket.

Han menar att staten borde gå in och sponsra kostnaden:

– Idag tvingas många köpa två eller tre kassor, och det kostar runt 100 000 kronor. Det tycker jag Skattemyndigheten ska bekosta!

Lars Lund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, säger att grunden till den nya lagen är att man ska komma ifrån hanteringen av svarta pengar och att rätta till konkurrensen.

– Lojala företag ska inte få lida för att illojala företag inte redovisar alla sina pengar, säger Lars Lund till P4 Västmanland.

Lars Lund uppmanar också allmänheten att ta ett kvitto på sina köp, för att på det sättet förhindra att svarta pengar förekommer.

Även om lagen gäller sedan några dagar tillbaka behöver man inte ännu ha en ny kassaapparat, men man måste ha beställt en, enligt Skatteverket. Leverantörerna har av de nya systemen har nämligen inte hunnit med.

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".