köping / arboga / kungsör

Projekt för arbetslösa JO-anmäls

En nybildad förening har JO-anmält arbetsförmedlingen i KAK, dvs Köping, Arboga och Kungsör, eftersom man anser att arbetslösa utnyttjas som gratis arbetskraft. Föreningen har också anmält de tre kommunerna till länsstyrelsen och Socialstyrelsen.

Föreningen, som kallar sig Svensk Info Service, kritiserar ett KAK-samarbete som ska ge långtidsarbetslösa möjlighet till meningsfull sysselsättning genom ideella insatser i föreningslivet.

Uppgifterna kan handla om såväl administrativa göromål som drift-, reparations- och underhållsarbeten.

– Vi vänder oss mot att arbetslösa får jobba gratis och att det här kan slå ut kommande arbeten för näringslivet, förklarar Niklas Tapper, ordförande i Föreningen Svensk Info Service.

 Ove Bergman, arbetsmarknadschef i Arboga, anser att kritiken är helt obefogad:

– Är det någonting det här projektet garanterar, så är det att vi inte tar några ordinarie arbeten. Eftersom föreningslivet inte har råd att köpa tjänster från näringlivet, handlar det enbart om att få långtidsarbetslösa att hjälpa till med ideella insatser, säger Ove Bergman.

Föreningen Svensk Info Service startades i Örebro för några månader sedan och har idag, enligt Niklas Tapper, ett tiotal medlemmar.

Gunnar Eriksson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".