västerås

Nya ungdomsjobb att söka

Nu erbjuds ungdomar mellan 18 och 20 år att delta i Västerås stads extra satsning på ungdomsjobb. De som får jobben erbjuds arbete på halvtid från första mars och ett halvt år framåt och det handlar om jobb inom flera olika verksamheter inom kommunen.

– Huvudområdena är ju park, gata och kultur. Inom gata och park kan man vara ute i våra grönområden och hålla fint och snyggt på både gator och i parker, säger Ylva Andersson, utbildningskonsulent på AMA Arbetsmarknad, Västerås stad.

– Sedan har vi kulturen och det kan vara jobb på kulturcentrum, Vallby friluftsmuseum och i Bäckbyprojektet. Det är ett specialprojekt som riktar sig till barn och ungdomar på Bäckby och där man ska skapa en trygg och trivsam stadsdel för dem, säger Ylva Andersson till P4 Västmanland.

Krav på de sökande

De 40 jobb som det är fritt fram att söka fram till mitten av januari är en del av den tiomiljonerssatsning mot ungdomsarbetslöshet som utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslutat om.

Den som är behörig att söka ska var skriven i Västerås och vara mellan 18 och 20 år, men kan också fylla 18 under året.

Andra krav är att man har fullgjort gymnasiet men saknar slutbetyg eller att man varken påbörjat eller fullgjort gymnasiet.

Satsning in i framtiden

Förutom att motverka ungdomsarbetslöshet så handlar satsningen också om att visa upp Västerås stad som arbetsgivare. Detta med tanke på att staden kommer att behöva en hel del arbetskraft när många går i pension.

 – Det är en satsning för att locka ungdomar in i staden eller kanske fortsatta studier för att kunna komma in i staden, säger utbildningskonsulent Ylva Andersson.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".