Anna Haller-Schelin och Sören Carlsson

Samarbete ska minska brott bland unga

Det är för få ungdomsbrott som utreds i länet och utredningarna tar också för lång tid, det tycker Länspolismästare Lars Hallberg. Polisen i Köping blir därför först ut att pröva ett nytt sätt att arbeta på. Tanken är att polis, socialsekreterare och ungdomsåklagare ska arbeta tillsammans.

Ungdomsutredaren och polisen Anna Haller-Schelin tror att det nya arbetssättet kommer att ge snabbare utredningar.

– Genom några små förändringar i vårt arbetssätt så kommer vi förhoppningsvis att få ner utredningstiderna, det säger Anna Haller-Schelin polis i Köping.

Fler ungdomsbrott ska utredas i länet och att Köpings polisområde blir först ut att arbeta som polisen i Värmdö det beror på att Köping redan har en person från socialtjänsten anställd i polishuset.  Med en särskild ungdomsåklagare så ska inte heller utredningar bli liggande för länge.

– Att vi ska ha en snabbare inledning i nya ärenden och att vi ska förbättra kontakten med den åklagare vi arbetar med i förundersökningen. Att vi under pågående förundersökning får direktiv kontinuerligt från åklagare så att vi kan bedriva förundersökningarna både snabbare och effektivare för snabbare lagföring, säger Anna Haller-Schelin.

Polisen i länet har enligt Länspolismästare Lars Hallberg kritiserats för att utredningarna tagit för lång tid. Men med Köping som exempel så kan den trenden vända det hoppas Lars Hallberg. Sören Carlsson, chef för närpolisområde västra Mälardalen, menar också att det är viktigt att upptäcka och utreda brotten innan ungdomarna fastnat i brottslighet.

– Det är ett prioriterat område. För att vi ska få stopp på återrekrytering så gäller det att få stopp på ungdomarnas brottslighet, säger han till P4 Västmanland.

Reporter Inga Korsbäck
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".