Tunnelbygge i rusningstrafik

Miljardprojektet City-banan har nu kommit igång. Den nya underjordiska järnvägen för pendeltåg genom Stockholm är efterlängtad bland kommunerna i Mälardalen.

Det handlar om ett miljardprojekt och den största utmaningen är att det genomförs samtidigt som tusentals resenärer ska ta sig till och från jobbet.

– Den största utmaningen här är att vi bygger i den här miljön, med väldigt mycket resenärer runt omkring oss, säger Sofia Edoff som är produktionschef på NCC.

Varje dag passerar 415 000 pendeltågsresenärer och t-baneresenärer T- Centralen i Stockholm. Två tredjedelar byter till annan kollektivtrafik. De ska byggarna samsas med.

– Vi har byggt ett antal provisoriska väggar här nere på perrongen för att det ska fungera, säger Sofia Edoff.

Det är inte bara resenärerna som märker av Citybanebygget utan också de bor eller jobbar i närheten av tunnlarna. För att hålla sig väl med stockholmarna så har man både öppna hus liksom särskilda informationstjänster.

Kjell-Åke Averstad är Banverkets projektchef för Citybanan och han säger att man har gränsvärden för hur mycket man får bullra. Man har förberett för evakuering och tillfälligt boende.

– Om det skulle vara så att man störs över de här gränsvärden i mer än en vecka så ska vi erbjuda tillfälligt boende någon annanstans.

Det kan handla om en tre fyra månader som tunnelarbetena kan bli störande säger Kjell Åker Averstad.

2017 ska Citybanan med sina 6 kilometer tunnlar och två nya underjordiska pendeltågstationer vara färdig. Den har då kostar över 16 miljarder.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista