Citybana under jord ska ge fler tåg

Bygget av Citybanan, den nya underjordiska järnvägen för pendeltåg genom centrala Stockholm, pågår för fullt. Tunneln ska ge en tätare och punktligare tågtrafik, framför allt i Mälardalen där landsting och kommuner också är med och finansierar projektet.

– Ovanför oss har vi ett sågat parti berg, där vi har sågat ett schakt, som kommer upp blå bandet, som förbinder blå tunnelbanelinjen med röda och gröna tunnelbanelinjen, säger Sofia Edoff, produktionschef på NCC som är med och bygger Citybanan.

Bygget har varit igång runt ett år och 1000 personer jobbar med banan nu, men planerna har funnits betydligt längre. Det som först började byggas som ett tredje spår rakt igenom centrala Stockholm och som stoppades, blir nu en 6 kilometer lång tunnel och två nya underjordiska pendeltågstationer. Det kommer att kosta 2,5 miljarder per kilometer.

– Tågen kommer att kunna gå mycket tätare runt hela Mälardalen när kapaciteten kan ökas, säger Anders Sahlstrand, informatör på Citybanan. Du kan räkna med att när du sitter på tåget så tar det en timme som det är sagt.  

Den så kallade Getingmidjan försvinner och den järnvägslösning över Riddarholmen, som funnits sedan 1871, kompletteras.

När allt är klart 2017 kommer pendeltågen att köra ner 40 meter under jord till en stor underjordisk station Stockholm City, Sveriges största järnvägsstation räknat i antalet resenärer. Fjärrtågen kommer att få ha broarna över Riddarholmen för sig själva.

Citybanan gör att tågtrafiken till och från Stockholm kan fördubblas.

Hans Andersson, SR Sörmland
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista