Fiskgjusen minskar i antal / Foto: Ron Edmonds - Scanpix

Ornitologer vill hjälpa fiskgjusen

Fiskgjusarna blir allt färre. Havsörnens återkomst är en orsak men ett minst lika stort hot är brist på träd där fiskgjusen kan bo. Nu vill ornitologer att fiskgjusarna ska få hjälp med att bygga sina bon.

– Ett bra boträd ska vara ett som är 150 år eller äldre, säger ornitologen Leif Carlsson.

Leveranstiden för ett bra träd för fiskgjusarna att bygga sina tunga bon i är 150 år. Dagens skogsbruk tillåter inte särskilt många trän att bli så gamla. Gjusen vill helst bygga i tallar, men Leif Carlsson och hans kollega, Håkan Gilledal, har sett fiskgjusbon i granar och till och med i lövträn.

– De här lövträden blir ofta inte gamla. De blir ett par år och rasar sedan ner.

De friflygande fiskgjusar som ännu inte hittat en partner och börjat häcka måste lockas med bra boplatser säger Leif Carlsson.

– Dör de bort kanske det är omöjligt att lyfta upp populationen på nytt.

I Västra Mälaren vid Ridö-Sundbyholmarkipelagen, vid Lilla Blacken och Östra Galten, vid vatten där Sörmland och Västmanland gränsar till varandra, har Håkan Gilledal länge följt fiskgjusarna och han ser en nedgång i antalet häckande par med 20 procent. Ljusglimten är att det inte är samma nedgång i antalet lyckade häckningar.

Fiskgjusarna skulle enligt många Leif Carlsson behöva hjälp med bobyggena och därför diskuterar ornitologerna detta med länsstyrelsen i Västmanland.

– Vi föreslår att man gynnar tallar som kan bli bra boträd. Att man röjer litet grand runt dessa så att de kan utvecklas, säger Håkan Gilledal

Att bygga en plattform som anvisar en till en bra plats för fiskgjusen att sedan själva bygga sitt bo på har gjorts med lyckat resultat på annat håll.

Sveaskog, som sköter naturvården i Ekoparken vid Ridö-Sundbyholm, tar hänsyn till fiskgjusarnas bobyggen. Håkan Gilledal tycker att även andra skogsägare bör göra det.

Sedan havsörnen återkommit efter tidigare decenniers giftutsläpp och gjort att gjusarna trängts tillbaka till en nivå som kan uppfattas som mer naturlig - gäller det att se till att minskningen inte fortsätter. I vissa områden har antalet gjusar halverats sedan 70-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista