Ronald Henriksson, Stadsmissionen Västerås.
Västerås

Vinterkyla slår hårt mot hemlösa

Den stränga kylan slår hårt mot de mest utsatta, som saknar en bostad. I Västerås kommun är 250 - 300 personer hemlösa idag. Trots att alla ska garanteras tak över huvudet, vittnar bostadslösa om att de tvingas sova i trappuppgångar. Även organisationen Stadsmissionen oroas över de bostadslösas situation i vinterkylan.

– Av dessa finns det en grupp på ca 50 personer som bor ute eller i härbärgen, men det är svårt att ge några exakta siffror, säger Lasse Eklund, som jobbar som uppsökare i Västerås. 

Ronald Henriksson, föreståndare på Stadsmissionens dagverksamhet i Västerås, hoppas att alla hemlösa haft tak över huvudena under den stränga kylan. 

– Men man kan ändå ana att det finns en viss liten grupp som kanske inte kommer in någonstans, eller som inte ens vill komma in, därför att det krävs drogfrihet på de boenden som erbjuds.

Vi träffar en av Västerås hemlösa. Han kallar sig ”Jakob” och berättar att han haft tur på helgnätterna, och fått sova inomhus, men den senaste natten tillbringade han i en trappuppgång. 

Han säger att det kanske inte alltid hjälper att avstå från droger, eftersom det finns alltför få natthärbärgen. 

- Det finns bara åtta platster på härbärget, och ibland är vi 15-16 stycken där. Då blir det lottdragning om sovplatserna.

Nästa vecka förändras också situationen för hemlösa i Västerås. Då stänger boendet Eskadern på Hässlö. 

I samband med det byter andra boenden lokaler för att det i slutänden ska leda till fler platser för hemlösa i Västerås. 

Ann-Kristin Ekman (M) vice ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås, menar att ingen ska tvingas vara utan tak över huvudet, om man inte har straffat ut sig från de kommunala boendena. Om folk står utan boende för att platserna inte räcker till, så har Västerås stad ändå en "tak över huvudet-garanti", säger hon.

Gunnar Eriksson
Audrey Erath

nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".