Kraftvärmeverket i Västerås

Elförbrukningen väntas nå topp idag

Den senaste tidens kyla har satt fart på elförbrukningen. Hos Mälarenergi har belastningen i elnätet ökat med 10 till 15 procent de senaste dagarna. Och i eftermiddag väntas en förbrukningstopp nås, enligt en prognos från Svenska kraftnät.

Ännu så länge klarar företaget av att leverera el utan behöva använda några egna reserver. Men däremot för att klara elbehovet för riksnätet går just nu en oljepanna och turbin för fullt på Kraftvärmeverket i Västerås.

– Vi såg i mellandagarna att förbrukningen började stiga, och framför allt nu när industrierna drar igång så börjar det hända saker i nätet, säger Bror Larsson, ansvarig för elnätet hos Mälarenergi.

– Vi har goda marginaler på högspänningssidan, där ser vi inga problem framöver. Men däremot på lågspänningssidan när vi närmar oss fastigheterna kan det uppstå problem med säkringar och så vidare, säger han till P4 Västmanland.

Senare i dag på eftermiddagen kommer elförbrukningen i Sverige att nå en topp. Enligt den prognos som Svenska kraftnät tagit fram beräknas vi då göra av med 26 400 megawatt på en timme, vilket är betydligt högre än normalt. Rekordet i Sverige sattes den 5 februari 2001 - då förbrukade vi 27 000 megawatt el på en timme.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista