Fler asylsökande

Antalet asylsökande i region Nord, som Västmanland tillhör, har ökat kraftigt visar ny statistik från Migrationsverket. Under förra året sökte nästan 860 personer asyl i region Nord, som omfattar Västmanland, Dalarna, Uppland och hela Norrland. Det är över 6,5 gånger fler än år 2000. Av dem fick bara ett 60-tal stanna, och 350 väntar fortfarande på besked.
Den stora ökningen beror främst på att fem nya asylenheter öppnat här, vilket ger fler ärenden. Precis som i Sverige i stort var den största gruppen, eller nästan hälften av de asylsökande, irakier, följt av människor från Balkan och de gamla sovjetländerna. Antalet asylsökande i hela landet ökade kraftigt förra året, från 16.000 till 23.000, och Schengenavtalet och de öppna gränserna är en orsak. Över 43. 000 människor fick stanna i Sverige förra året, de flesta med anhöriga här. 6.900 var EU-medborgare, och nästan 9.000 av de som fick stanna var flyktingar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista