Farlig drog säljs fritt till ungdomar

En ny, farlig drog sprider sig i länet, bland både vuxna och ungdomar. Det är drogen MDPV, som liknar amfetamin men är mycket starkare och svårare att dosera. Många har sökt hjälp akut sedan de blivit allvarligt sjuka efter att ha använt drogen.

MDPV är en förkortning av Methylenedioxypyrovalerone. Narkotikapolisen i Västmanland lade märke till förekomsten av drogen först i höstas. 

 – Vi märkte ju att vi fick in fler och fler beslag av det här preparatet. Sedan har vi också fått rapporter från sjukvården om att fler och fler söker vård för att de blivit så dåliga av drogen, säger Per-Erik Lundberg, kommissarie på länets narkotikapolis. 

MDPV ger en liknande effekt som amfetamin. Drogen är centralstimulerande och i större doser kan den även ge hallucinationer. Den är starkt beroendeframkallande. Drogen är lätt att hitta på nätet där det prydligt står angivet var den går att köpa, vad den kostar och hur man tar den. 

Enligt Per-Erik Lundberg är det inte bara narkomaner som köper MDPV, utan även 17-18-åringar som vill testa drogen, och som inte tror att den är farlig eftersom den inte är narkotikaklassad. 

Flera ungdomar har hamnat på akuten med andningssvårigheter. Trots det är drogen MDPV idag inte narkotikaklassad. Per-Erik Lundberg har en teori om orsaken. 

 – Det här är en designad drog. Man har ändrat lite grand i molekylstrukturen på redan kända preparat och fått fram en ny drog. Det är lagstiftningen som inte hinner med men inom kort kommer den att bli narkotikaklassad, säger Per-Erik Lundberg, kommissarie på länets narkotikapolis. 

Enligt Per-Erik Lundberg vet polisen vilka personer det är som säljer drogen i Västmanland. Dessa ska man, som Lundberg säger, ”hårdjaga” så snart drogen blir klassad som olaglig. 

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".