Jan Brandberg i VL:s provisoriska butik för byte av busskort

20 000 busskort måste bytas ut

Västmanlands lokaltrafik, VL, har problem med närmare 20 000 av de busskort som resenärerna använder. Nu måste alla korten bytas ut. Därför har VL nu öppnat en tillfällig butik i Zigmahuset centrala Västerås där resenärerna kan byta ut sina kort.

Jan Brandberg, tillförordnad områdeschef på VL, förklarar att de busskort som delades ut mellan 2000 – 2005 inte hade längre livslängd än till det passerade årsskiftet.

Brandberg förklarar vidare att problemet är att VL:s nya biljettsystem, som de planerade redan i början av 2000-talet, fortfarande inte är på plats. Busskortens sluttid sattes långt fram, som de tyckte då, tio år, men det räckte alltså inte.

Problemet upptäcktes så sent som precis innan jul, och in i det sista trodde VL, berättar Jan Brandberg, att de skulle kunna programmera om systemet efter nyår så att det kunde fungera.

Men det fungerade inte och korten måste bytas ut. jan Brandberg medger också att VL blev lite tagna på sängen, men han hoppas att bytet till de nya korten kan gå så smärtfritt som möjligt.

Karin Levinson, en VL-resenär som P4 Västmanland talade med precis efter hon hade bytt ut sitt gamla kort, tycker att VL har gjort det bästa av situationen och hon är också nöjd med den extra resa hon fick för besväret.

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista