västerås

Ökad valfrihet för funktionshindrade

Snart ska västeråsare med funktionsnedsättning få ökad valfrihet. Som det är idag är man hänvisad till en enda utförare, det kommunala proAros men från och med första mars kan de som nyttjar avlösar- eller ledsagarservice välja mellan det kommunala proAros och privata företag som erbjuder de här insatserna.

- Det handlar om hjälp till funktionshindrade som av en ellar annan anledning behöver ha till exempel en ledsagare med sig ut på aktiviteter. Avlastarservice är till för att möjliggöra för anhöriga till den enskilde med funktionshinder att få avkoppling eller att kunna uträtta egna sysslor utanför hemmet och någon annan tar över omvårdnaden den funktionshindrade. Det kan vara både barn och vuxen, säger Marianne Fall, utredare på socialnämndernas stab i Västerås stad.

Gäller redan inom hemtjänsten

Redan för två år sedan införde man valfrihet inom hemtjänsten i Västerås. De som har hemtjänst har sedan dess kunnat välja mellan det kommunala proAros och sex privata utförare. Och från och med första mars ska samma alltså gälla även för dem som behöver avlösare eller ledsagare.

Välkomnas av funktionshindrade och deras anhöriga

Margareta Hallner är ordförande i FUB, Förbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, i Västerås och hon menar att valfriheten betyder mycket:

- De finns ju de som är nöjda med den avlösar- eller ledsagarservice som det kommunala proAros erbjuder men det finns ju också ganska många som inte är nöjda och då har man ju alternativ att välja istället, vilket inte har funnits tidigare. Varför ska inte personer med funktionsnedsättning få välja. Idag får du ju välja hemtjänst till exempel, säger Margareta Hallner, ordförande i FUB i Västerås.

Utförarna måste skärpa sig

Margareta Hallner menar att konkurrensen innebär också att utförarna måste skrärpa sig eftersom man kan byta utförare om man är missnöjd.

- Det är väl bra med konkurrens. Jag hoppas att det här innebär att både kommunen och alternativa utföra får se om sitt hus och att de måste ha bra, utbildad personal för det är jätteviktigt, Marianne Fall, utredare på socialnämndernas stab i Västerås stad.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".