Samarbete ska ge bättre sjukvård

När det planerade supersjukhuset Nya Karolinska i Solna tas i drift om drygt 5 år, 2015, finns planer på ett utbyggt vård-nätverk med större och mindre sjukhus i hela Mälardalen och Gävleborgs län.

För att vården vid Nya Karolinska ska kunna bli så bra som möjligt behövs ett betydligt större patientunderlag än vad som finns i bara Stockholmsområdet, säger Stig Nyman, kristdemokrat och landstingsråd i Stockholms län.

I Stockholmsområdet, Mälardalen och Gävleborgs län kommer det om fem sex år tillsammans bo ungefär tre miljoner innevånare. Alltså runt en tredjedel av landets befolkning.

Idag bor runt 250 000 personer i Västmanlands län, var största sjukhus är Centrallasarettet i Västerås. Förra året var det drygt 3000 patienter från Västmanland som sökte och fick vård i Stockholm. Men det skulle alltså kunna bli betydligt fler än så, enligt Stig Nyman.

Om lasarettet i Västerås skulle ingå i ett nätverk med Nya Karolinska med sin avancerade sjukvård, som är tänkt att bli i världsklass, så skulle ett samarbete, förutom vinster för vården och patienterna, kunna spara pengar. Alltså närmast en önskedröm för ansvariga politiker, säger Stig Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista