Polisen i Västmanland ska få förstärkning. Foto:C Maluszynski/Scanpix.

Nya poliser efterlängtade i länet

Västmanlands län får i år 40 nya poliser. Några har redan börjat arbeta, men de flesta av de nya poliserna börjar i sommar och i slutet av året. Fler poliser är något som Sören Carlsson närpolischef i västra området önskar sig.

38 poliser är i tjänst i KAK-området idag men det är alldeles för få för att hinna med det mest angelägna, säger Sören Carlsson.

– Vi har ansökt hos myndigheten utifrån nödvändigt, angeläget och önskvärt. Nödvändigt då behöver jag några till för att jag ska klara verksamheten. Angeläget är ytterligare några poliser, kanske närmare 50 för att få nivån angeläget. Önskvärt då hamnar vi lite högre upp, säger Sören Carlsson.

Hur många fler poliser Sören Carlsson kommer att få det kan inte Per Ågren operativ chef i länet ge besked om i dagsläget men i nivå med angeläget kan det bli, säger Per Ågren.

40 nya poliser i länet blir det i alla fall i år och Polismyndigheten i Västmanlands län har också tagit fram en plan som sträcker sig fram till 2013 för hur många fler poliser det kan komma att behövas i länet.

Fler poliser i yttre tjänst och att poliser ska vara mer synliga är i alla fall målet, säger Per Ågren.

I dagsläget finns det platser där behovet av nya poliser är störst och som är mer prioriterade än andra säger Sören Carlsson.

– Det som är viktigt just nu är att Sala och Fagersta får full bemanning så att de kan sköta sin dygnstäckning. Det är absolut nummer ett i prioriteringen. Sedan kommer den operativa ledningen att fördela personalen utifrån det behov som finns, säger Sören Carlsson.

Men är det svårt att få poliser att söka sig hit?

– Nej inte idag. Idag har jag många som vill till västra Mälardalen, även utanför vårt län. Jag har personer som jobbar i Örebro län som vill till Västmanland och västra Mälardalen, så jag tror inte att vi har något problem att få poliser.

Inga Korsbäck
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".