Hans Zwicknagel på brandskyddsföreningen vill se mer förebyggande brandskyddsåtgärder

"Åtgärder krävs efter dödsbränder"

På kort tid har tre äldre kvinnor omkommit efter lägenhetsbränder i Västmanland. Hans Zwicknagel, verksamhetsledare för brandskyddsföreningen i Västmanland, är inte förvånad över att det just är kvinnor som drabbats. Han tycker det görs för lite i förebyggande syfte.

– Kvinnor blir äldre än män. Äldre människor har svårare att se och agera när det brinner. De måste ha hjälp av samhället. Ska man ha  människor boende för sig själva så måste man också se till att de bor säkert, säger Hans Zwicknagel till P4 Västmanland.

När allt fler äldre ska bo kvar hemma så måste kommunerna ta ett större ansvar för att förhindra att människor omkommer i bränder, det menar hans Zwicknagel. Det räcker inte bara att sätta in brandvarnare, den är ingen hjälp om den gamle inte kan röra sig. Mer av uppsökande verksamhet och mobila sprinklersystem är det som behövs säger Hans Zwicknagel.

- I Värmland och på vissa ställen i Örebro gör man punktinsatser där man i vissa riskboenden hittar cigarettfläckar på golven. Där sätter man in mobila sprinklersystem son kan flyttas till andra lägenheter.

Finns det någon i Västmanland som har det?

– Nej, inte vad jag känner till, det är väldigt dåligt överhuvud taget i Västmanland. Vi i länet är inte ledande på något sätt när det gäller att skydda våra äldre. I och för sig kan jag ju tycka att uppsökarna i Västerås som besöker de äldre och gör brandsyn och erbjuder brandvarnare är ganska bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".