Drogen MDPV förbjuds

Den 1 februari blir drogen MDPV narkotikaklassad. MDPV liknar amfetamin och drogen har spridit sig i länet, bland annat till ungdomar.

Eftersom MDPV ännu inte är olaglig har den varit lätt att hitta på nätet. Polisen i Västmanland berättar att många har intresserat sig för drogen och efter användning har flera av dem fått andningssvårigheter och hamnat på akuten.

– Det är en otäck drog. Den kan ge flera svåra biverkningar, bland annat illamående, yrsel och ångest, säger Anders Persson, farmaceut på Folkhälsoinstitutet.

MDPV (Methylenedioxypyrovalerone) har varit tillgänglig i Sverige under flera år men det senaste året har försäljningen ökat. Andra droger som tillhör samma kemiska grupp är redan narkotikaklassade. 

MDPV är en så kallad designad drog. Tillverkaren har ändrat i molekylstrukturen i redan kända preparat för att få fram ett nytt preparat.

Anders Persson berättar att det inte finns någon möjlighet att i förväg reglera alla nya droger som dyker upp.

– Rent teoretiskt finns det tusentals ämnen som inte är reglerade. Men i praktiken är det bara ett fåtal som intressanta att sälja. När en ny substans kommer in på den svenska marknaden kraftsamlar vi för att få till en narkotikaklassning.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista