Polisen inleder jakt på konsttjuvar

Polisen satsar nu extra resurser på att klara upp fler stölder av värdefulla kulturföremål. Bara i Västmanland har ett 70-tal stölder anmälts under de senaste åren.

– Människors förståelse av vår egen historia riskerar ju att få en törn, säger Kenneth Mandergrehn på Rikskriminalpolisen.

Bara narkotika, trafficking och vapen omsätter mer pengar än brotten mot vårt kulturarv. Det kan handla om stölder och förfalskningar av tavlor och skulpturer.

– Kenneth Mandergrehn ska kartlägga brotten och försöka se var föremålen tar vägen. En viktig del av arbetet är att samarbeta mer med andra länder eftersom mycket av det som stjäls försvinner utomlands.

– Jag ska titta på om vi ska förstärka samarbetet till exempel med Interpol. De har en databas med kulturarvsföremål som är på driven. Och i ett lite längre perspektiv hoppas jag att vi kan få en nationell databas för de här föremålen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".