Janí Stjernström

Facklig kritik mot landstingets sparförslag

Uppdaterad 16:30
Samtliga fackliga organisationer inom Landstinget Västmanland reserverar sig mot landstingsledningens förslag om hur 106 miljoner kronor ska sparas i verksamheten. Anledningen är att facken inte fått vara med i det årslånga arbetet med att ta fram prioriteringarna.

– Vi kan inte säga ja till förslagen, eftersom vi inte kunnat se någon konsekvensbedömning, vare sig för patienter eller personal. Landstingsledningen har i mesta möjliga mån uteslutit de som jobbar på golvet i den här processen, säger Janí Stjernström, ordförande för Vårdförbundet Västmanland.

Det är de fackliga organisationerna Läkarföreningen, Vårdförbundet, Ledarna, SKTF, SSR och Kommunal som reserverar sig mot de 216 öppna prioriteringar, som beräknas minska landstingets kostnader med 106 miljoner kronor.

Landstingsstyrelsens moderate ordförande Tomas Högström gör en halv pudel, och säger sig förstå fackens reservationer:

– Ja eftersom de uppfattar att de står utanför. Vi har ju inte skickat det här på remiss till de fackliga organisationerna och det har heller inte varit avsikten att göra det.

Han fortsätter:

– Det framförs kritik mot det här sättet att jobba och eftersom detta var första gången så naturligtvis vi drar lärdomar av det, säger landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström (M).

På fredag fattar landstingsstyrelsen beslut i frågan.

Gunnar Eriksson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista