Ska snart smaka bättre
Skinnskatteberg

Bättre dricksvatten på gång

Dricksvattnet i Skinnskatteberg har hållit låg kvalitet i många år. Nu vill kommunens tekniska utskott dra en milslång vattenledning från en ny vattentäkt i Färna.

I dag får Skinnskattebergsborna sitt vatten från en vattentäkt i Riddarhyttan. Men vattnet innehåller höga halter järn och mangan vilket gör att det blir missfärgat.

Kostnaden för att dra en drygt en mil lång vattenledning mellan Färna och Skinnskatteberg beräknas bli 16 miljoner kronor. Tidigare befarades att priset skulle bli ännu högre eftersom det finns bergspartier mellan orterna, men problemet är delvis löst eftersom ledningen är planerad att gå längs befintliga vägar.

En vattenledning skulle även innebära att Skinnskatteberg får en reservvattentäkt.

– Samhället är sårbart för olika typer av olyckor. Att få en utslagning av en vattentäkt, när vi bara har en vattentäkt, vore en katastof för kommunen, säger skinnskattebergsdemokraten Carl-Erik Fredman, ordförande i kommunens tekniska utskott.

Utskottet övervägde också möjligheten att låta filtrera vattnet från Riddarhyttan. Men det skulle bara bli marginellt billigare eftersom driftskostnaden är hög.

Det eventuella vattenledningsbygget ska skrivas av på fyrtio år och för de 1 100 abonnenterna innebär det att kostnaden för vatten och avlopp kommer att höjas med 900 kronor per år.

– Självklart är man inte glad över att få en ökad kostnad. Fast det måste vägas mot att man får ett bättre vatten och att vattentillförseln säkras även vid olyckor av olika slag.    

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".