Västerås

Forskningsbidrag till högskolan

Mälardalens högskola får nio miljoner kronor till forskning om trådlös kommunikation. Pengarna kommer från KK-stiftelsen och Vinnova och ska användas till att undersöka vilka förutsättningar som krävs för att den trådlösa kommunikationen ska fungera på ett säkert sätt.

Datorer som kommunicerar via trådlösa nätverk blir allt vanligare. Men i miljöer där elektromagnetisk strålning förekommer, till exempel inom sjukvården och industrin, finns det risker för störningar i datakommunikationen. Det kan få ödesdigra konsekvenser, skriver högskolan i ett pressmeddelande.

– Det känns jättebra att två stora anslagsgivare, oberoende av varandra, tycker att det här är ett viktigt område att satsa på, säger Mats Björkman, professor i datakommunikation vid Mälardalens högskola och verksam inom forskningsprofilen ISS, Intelligenta sensorsystem.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".