Länspolismästare Lars Hallberg

Rapport om brottslighet i Västmanland

I dag presenteras en rapport som undersökt brottsligheten i Västmanland. Bakom denna står professor Leif GW Persson och Brottsförebyggande rådet. Länspolismästare Lars Hallberg tycker att delar av rapporten är positiv läsning, bland annat när det gäller allmänhetens förtroende för polisen i länet. Men han oroas samtidigt över att ungdomsbrottsligheten i Västmanland är hög.

Under delar av förra året var brottsligheten i länet den näst högsta i Sverige efter Stockholm.

Några förklaringar till varför antalet anmälda brott är fler än i andra län är exempelvis effektivt polisarbete. Det ser Västmanlands länspolismästare Lars Hallberg positivt på.

– Rapportens namn är ju ”På egna meriter”  vilket ju faktiskt vägleder oss en bit och han konstaterar att en del av det arbete som polisen lägger ner i Västmanland leder fram till att vi har en högre anmälningsbenägenhet – helt enkelt att vi också upptäcker fler brott från vår sida i polisen, säger Lars Hallberg.

Länspolismästaren läser också gärna avsnittet i rapporten om att västmanlänningarna har högt förtroende för polisen och därför i högre utsträckning än i andra län anmäler brott. Men dystrare läsning handlar om länets högstadieungdomar. Leif GW Persson har tittat på den undersökning som görs vartannat år bland landets alla niondeklassare

– Där kan man se att i vissa problemområden, till exempel när det gäller stöldbrott, så uppger ungdomarna i Västmanland att man begår brott i betydligt större utsträckning än i övriga delar av de jämförbara län som finns i rapporten.

Varför unga i Västmanland är mer brottsbenägna ger rapporten däremot inget svar på.

Lars Hallberg säger att polisen nu kommer att jobba mycket förebyggande, framför allt med ungdomar. Men han hade velat att rapporten skulle ge mer hjälp på vägen.

– Ja, jag hade väl kanske önskat att det funnits en viss vägledning i rapporten, säger Lars Hallberg.

Kristin Axinge Jaslin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".