En del psykvård i kommunal regi

Det kan bli problem för Landstinget Västmanland att spara drygt 18 miljoner kronor genom att lägga över uppgifter inom psykiatrin på kommunerna. Landstinget hoppas på en dialog med kommunerna, men kommunala företrädare som P 4 Västmanland talat med verkar förvånade.

– Jag har tagit del av det här dokumentet nu på eftermiddagen och det här var helt och hållet nyheter för mig. Min generella reflektion är att landstinget är mycket mer lämpligt och kompetent att driva vård än vad kommuner är, säger Olle Ytterberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Arboga.

När Olle Ytterberg granskat landstingets önskelista, så hittar han inte bara sådant som kommunerna egentligen borde ta ansvar för:

– Vissa saker är sådant som kommunerna inte som jag kan se det har ett ansvar för i dag. Det får man naturligtvis diskutera. Vi i kommunerna gör ju också en ganska omfattande verksamhet som landstinget har ansvar för, säger han.

Det kan bli tal om byteshandel mellan kommunerna och landstinget. Tomas Högström, moderat ordförande i landstingsstyrelsen, poängterar att det handlar om en dialog.

– Vi ställer inte ultimatum, vi för en dialog. Jag är ju fullt medveten om att när kommunerna inventerar sina verksamheter så kommer de kanske också att hitta exempel på saker som de utför åt landstinget inom ramen för sin verksamhet, säger Tomas Högström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".