västerås

Utredning om spädbarnsdöd klar

Landstinget Västmanland är nu klar med sin utredning om de tre spädbarn som dog på Centrallasarettet i Västerås i somras efter att ha smittats av den multiresistenta bakterien Klebsiella (ESBL). Utredningen visar på flera brister på avdelningen där barnen vårdades, säger landstingsöverläkare Michael Gårdebäck till P4 Västmanland.

– Vi har sett att avdelningen trots sitt långa och omvittnade goda hygienarbete ändå har haft några luckor i systemet. Det har skett en smittspridning mellan barnen på avdelningen och det kan delvis förklaras med att vi inte informerat föräldrarna tillräckligt tydligt om vikten av hygienrutiner. Föräldrarna medverkar ju i vården av barnen, säger landstingsöverläkare Michael Gårdebäck.

– Men det har också varit brister i följsamheten till de basala hygienrutinerna inom personalgruppen.  

Hur ser du på att bristerna har funnits?

– Vi ser allvarligt på att det finns brister, vi förväntar oss ju full följsamhet från vår vårdpersonal kring de rutiner och riktlinjer som finns framarbetade.

Hur ska ni gå vidare nu för att öka säkerheten?

– Vi har genomfört ett omfattande informations- och kommunikationsarbete intern på sjukhuset, vi har tydliggjort rutiner och instruktioner men också betonat vikten av följsamhet till instruktionerna.

– Vi har också sett över hur vi flyttar patienter mellan vårdrum och separerar vården av barnen på ett tydligare sätt, säger Michael Gårdebäck.

– Vi har också utarbetat rutiner och material för att informera föräldrar och anhöriga.

Kan ni garantera att inte fler spädbarn drabbas?

– Hundraprocentiga garantier kan aldrig utfärdas. Men risken för att det ska hända igen är så vitt jag bedömer det liten. Och med de här nya åtgärderna ser vi att vi är ännu bättre rustade, men att utesluta risk går naturligtvis inte säger landstingsöverläkare Michael Gårdebäck till P4 Västmanland.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista