Farligt att elda för hårt

Den senaste tiden har det rapporterats om en hel del om bränder runtom i Västmanland. Nu när det är kallt eldar många på ett felaktigt sätt i sina bostäder vilket kan leda till att det blir soteld, berättar sotaren Gunnar Sjölin i Västerås.

– Det är nog det som är problemet och det som utlöser soteldarna oftast, men orsaken till sotelden börjar egentligen tidigare genom att man eldar på ett felaktigt sätt så det blir tjärbeläggningar i kanalen. Det tillsammans med att man eldar för hårt när det är kallt leder till att det blir soteld, säger Gunnar Sjölin.

Den som eldar nästan dagligen under vintern nu när det är kallt bör sota oftare, rekommenderar Gunnar Sjölin. Han säger också att det är viktigt att inte elda för hårt.

– Det är nog regel nummer ett och då brukar man prata om hur mycket man ska elda. Där säger man generellt två kilo ved per timme, inte större brasor än så. Sedan ska man se till att ha torr ved.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".