Psykiatrin blir kvar i Fagersta

Psykiatrin i Fagersta kommer inte att flyttas till Köping. Tjänstemannaförslaget förkastas nu av samtliga partier i landstinget och på fredag förväntas landstingsstyrelsen rösta ner förslaget.

Vänsterpartiets oppositionsråd Juha Rundgren säger till P4 Västmanland att en flytt inte bara skulle ha försvårat tillvaron för patienterna, ett väl fungerande kommunalt samarbete hade också äventyrats:

– Om allt skulle skötas från Köping hade det fina och bra samarbetet mellan Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg till och med kunnat raserats, säger han.

Landstingsrådet och kristdemokraten Ingvar Nordén har ett särskilt ansvar för psykiatrin. Han säger till P4 Västmanland att den borgerliga landstingsalliansen inte alls tänkt om i frågan.

– Det har aldrig funnits ett beslut om att flytta psykiatrin från de politiska partierna. Idén om flytten är en tjänstemannaprodukt, från psykiatrins ledning i landstinget. Nu när argument har stötts och blötts står det klart att konsekvenserna av en flytt skulle bli alltför negativa, både för patienterna och den kommunal organisationen, säger Ingvar Nordén.

Gunnar Eriksson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".