Centrallasarettet i Västerås
västerås

Klinikchef försvarar sin personal

Som vi kunde berätta redan i går visar landstingets egna utredning att det fanns brister på avdelning 69 på Centrallasarettet i Västerås i somras. I augusti dog tre spädbarn på avdelningen. De hade smittats av den multiresistenta bakterien Klebsiella ESBL. Men klinikchef Mårten Hallberg försvarar ändå sin klinik och sin personal.

– Verksamheten är oerhört komplicerad, med massor av moment som gör att man ibland missar en del av de här hygienrutinerna.

– Till exempel kan man plötsligt få en akut sökning om ett sjukt barn, och man rusar ut och ringer upp. När man sedan springer tillbaka till det sjuka barnet kan man ibland glömma att sprita händerna igen, säger Mårten Hallberg.

Landstingets utredning visar att personalen på avdelning 69 inte helt följde de riktlinjer som finns för hur de ska ska sköta sin hygien.

I vissa fall hade inte heller föräldrarna fått information om hur de skulle sköta sin hygien.

Spädbarnens sängar stod dessutom för tätt.

Samtidigt konstaterar man att man inte vet vilken av bristerna som orsakade smittspridningen och de tre spädbarnens död.

Totalt smittades sju barn.

Tre av de hade symptom och fick antibiotika, men den hade inte någon effekt.

– Vi har en ny situation med riktigt besvärliga bakterier och vi har överraskats lite av detta. Det kan man ju ha åsikter om, varför var inte beredskapen bättre, säger Mårten Hallberg.

Dödsfallen och mediabevakningen som följde var jobbig för personalen på barnkliniken.

– För personalens del var det oerhört tungt. En del undrade hur det här kunde hända eftersom de är så noga med hygienen. Andra grät, berättar Mårten Hallberg.

Men han kan inte lova att det inte händer igen.

– Nej det kan jag inte garantera, men jag kan säga att vår beredskap är höjd. Som exempel kan jag berätta att vi tar odlingar på alla barn varje vecka för att veta vad det är för bakterier som finns på avdelningen, säger han.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".