Kylan frestar på

Värmeanläggningar slits i kylan

Den långvariga kylan har satt värme- och ventilationen på ovanligt svåra prov på många ställen och därför har det varit svårt att hålla värmen i lokalerna.

Per Schrewelius är värme- och ventilationstekniker och han har minst sagt fullt upp just nu.

– Det är ventiler och pumpar och det fryser i ventilationsaggregat. Ofta beror det på att det är äldre utrustningar som inte orkar med helt enkelt. Så här kallt som det har varit de senaste veckorna brukar det inte vara mer än ungefär vart tionde år säger Per Schrewelius.

Han berättar att de flesta värme- och ventilationssystem är byggda för att klara av ner till 18 minusgrader i upp till en vecka och det brukar vara nog i vanliga fall. Men årets vargavinter har gjort att Per och hans kollegor har fått en extremt hektisk start på året. Ifjol var det kallt ett par tre dagar i rad och då var det inte alls lika mycket jobb.

– Det är när det varit kallt ett tag som det kommer fram vilka utrustningar som är underdimensionerade och inte håller måttet. Då blir det till att åka ut och göra nödlösningar eller byta ut utrustningen, vilket är svårt att hinna så här års, säger Per Schrewelius.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".