Multiresistena bakterier ökat hot i vården

Bättre hygien och mindre förskrivning av antibiotika - det är det enda sättet att skydda sig mot multiresistenta bakterier. Det säger Jesper Ericsson, överläkare på STRAMA i Stockholm, strategi-gruppen för rationell antibiotikaförbrukning och minskad antibiotikaresistens.

Han är inte förvånad över utbrottet av multiresistenta bakterier på Centrallasarettets barnklinik i augusti som ledde till att tre spädbarn dog:

– Dessvärre är det här en utveckling som vi måste vara beredda på att vi kommer att få se mer av. Vi har ju sett en ökad förekomst av de resistenta bakterierna och en nyföddhetsavdelning är extra sårbar. De här patienterna, som många gånger är för tidigt födda, har ett dåligt utvecklat immunförsvar, säger Jesper Ericsson.

Men kan man verkligen skydda sig mot det här?

– Man kan göra mycket för att minska risken, säger Jesper Ericsson.

Det är användningen av antibiotika som leder till att de multiresistenta bakterierna blir allt vanligare. Därför är det viktigt att läkare på sjukhus och familjeläkarmottagningar bara skriver ut riktad antibiotika, som bara är till för just den bakterien. Förr skrev man ut antibiotika som hade effekt på flera bakterier, men då slås även nyttiga bakterier som vi har i kroppen ut. Och då gör man det lättare för de resistenta bakterierna att överleva och växa.

En resistent bakterie är i sig är inte mer sjukdomsframkallande men om det bryter ut en sjukdom som behöver behandlas så finns det en risk att det inte finns nån antibiotika som har effekt. Så ser situationen redan ut i södra Europa.

Kunskapen om det här finns inom landstingen i dag, men det är viktigt att även ansvariga politiker, som fördelar pengana kan det här, inte bara vårdpersonalen. För det handlar inte bara om handhygien:

– På det ideala sjukhuset kanske man bara skulle ha enkelrum. Då är det lättare att förhindra en smitta mellan patienter, säger Jesper Ericsson.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista