SKINNSKATTEBERG

Hemlösa västeråsare till Riddarhyttan

När boendet Eskadern för hemlösa i Västerås stängdes, flyttades nio personer till Riddarhyttan i Skinnskatteberg. Men den politiska ledningen i Skinnskatteberg fick ingen information.

– Västerås borde på något sätt tagit kontakt med Skinnskatteberg, tjänstemannavägen eller politiska vägen, och informerat om det här. Riddarhyttan är en liten by och en sådan här utökning av antalet personer med missbruksproblem i det här boendet kommer givetvis att märkas, säger Lars Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Skinnskatteberg.

Men Ragnhild Källberg som är folkpartistisk ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås tillbakavisar kritiken.

Hon förklarar att Västerås stad anlitat ett företag som ordnat fram det nya boendet i Riddarhyttan. Västerås stad har alltså köpt boendeplatser av det aktuella företaget. Enligt Ragnhild Källberg brukar man i sådana här lägen inte kontakta den kommun som det nya boendet ligger i.

Ragnhild Källberg ifrågasätter istället kommunalrådet Lars Anderssons reaktion och menar att han stigmatiserar de missbrukare som nu flyttar dit .

Lars Andersson tillbakavisar helt Källbergs påstående.

– Att prata om stigmatisering i det här fallet, det får stå för Ragnhild Källberg själv, säger Lars Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Skinnskatteberg.

Enligt planerna är det en tillfällig lösning att de hemlösa flyttas till Riddarhyttan, ett nytt boende ska öppna snart i Västerås, men i andra lokaler.

nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista