Lars Hallberg

Brett samarbete mot brott i länet

Nu ska myndigheter arbeta tillsammans på bred front mot organiserad brottslighet och ungdomsbrottslighet i länet. Samtliga myndigheter har nu undertecknat en överenskommelse om samarbete i ett samhällsråd.

Samhällsrådet bildades år 2008 på initiativ av länspolismästare Lars Hallberg.

– Från början var det faktiskt ett regeringsuppdrag som en av myndighetscheferna i landet fick och jag satt med i den referensgrupp som tittade på hur man kunde engagera det civila samhället i de här frågorna och den kunskapen tog jag hit till Västmanland när jag började här som länspolismästare och frukten av det här ser vi här nu idag när vi har slutit det här avtalet mellan de här 19 myndigheterna, berättar länspolismästare Lars Hallberg.

Det är såväl alla länets kommuner som länsstyrelsen, landstinget, åklagarmyndigheten, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, kronofogden, kriminalvården som skatteverket som skrivit under överenskommelse om ett samarbete.

Syftet är att bekämpa och förhindra att organiserad brottslighet får fäste i länet, arbete mot ungdomsbrottslighet och hindra nyrekrytering till kriminella grupperingar.

Och Lars Hallberg har stora förhoppningar när det gäller samarbetet:

– Det som jag tycker är ganska spännande i sammanhanget är att tillsammans så förfogar vi över 12 000 till 13 000 anställda och vi har en budget tillsammans på flera miljarder och det vi tänker jobba med, så att säga den organiserade brottsligheten, är ett fåtal individer. Så att det vore väl synd och skam om vi inte skulle lyckas i vårt uppsåt, tycker jag, säger Lars Hallberg.

Som ett första steg i samarbetet pågår nu en så kallad tillgångsspaning där man kollar personer i kriminella kretsar.

– Vi jobbar alltså utifrån att kronofogdemyndigheten kan ha ett ärende, till exempel , som handlar om att man vill få reglera, driva in en skuld som man har till samhället och om vi då hittar en person i en tjusig bil så kan man ju från polisens sida ingripa i ett sådant ärende och det handlar om spaning när det gäller tillgångsdelen för att återföra medlen till statskassan helt enkelt, säger Lars Hallberg.

Och han har även andra exempel på hur myndigheter kan samarbeta:

– I det här samhällsrådet, i själva styrgruppen, sitter samtliga 19 myndighetschefer och sedan kommer vi tillsammans att bestämma vad vi ska jobba med och då kommer vi att bilda små operativa grupper.

– I de här grupperna kan till exempel polisen och försäkringskassan ingå. Där ingår kanske åklagaren, kronofogden, skattemyndigheten och sedan jobbar man mot antingen fenomen inom restaurangnäringen, det kan handla om människohandel, det kan vara narkotikaproblematik eller vad det nu är för någonting som vi tillsammans vill försöka att stävja, säger länspolismästare Lars Hallberg.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista