Västerås växer medan Norberg minskar. Foto: SR.

Allt fler lämnar landsbygden

Flytten från landsbygden till städer har ökat de senaste femton åren. I Västerås har befolkningen ökat med elva procent medan till exempel Norberg har minskat sin befolkning med drygt fjorton procent.

Det är främst de unga kvinnorna som väljer "cappuccino-livet" i storstan, säger Lennart Tonell forskare, vid Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet.

– Man vill söka det moderna livet, mera stadsliv. Det samhälle som vi har skapat som jag kallar "cappuccinolivet", där vi sitter med vår caffe latte. Men naturligtvis kombinerat med att vi söker arbete och att vi i många fall studerar, säger Lennart Tonell.

Det urbana livet lockar i Sverige och så har det varit länge men de senaste tio femton åren har flyttströmmen från land till stad förstärkts.

Och något nytt de senaste tio åren är att de unga först vill åka jorden runt innan de bosätter sig i storstan.

– Då kanske det blir att man åker till Oslo eller nånting sånt där och tjänar ihop pengar, jobbar tre kvarts år ett år, och sedan åker jorden runt ett år och sedan etablerar man sig, oftast då i en större stad, säger Lennart Tonell forskare och lektor vid Kulturgeografiska institutionen, Stockholms universitet.

Invandringen är den främsta orsaken till att städerna växer och att det helt enkelt föds många barn. Först därefter kommer flytten inom landet. Och det är alltså främst unga kvinnor från medelklassen som flyttar - kvar på landsbygden blir män från arbetarklassen men Lennart Tonell värjer sig mot uttrycket att bli kvar.

– Man kan ju utvecklas till en väldigt kreativ överlevare. De blir ju entrepenörer och säkert kan hitta många kreativa lösningar, säger Lennart Tonell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".