västerås

Bakterier var kvar på avdelning 69

Trots att hela avdelning 69 på Centrallasarettet i Västerås tillfälligt stängdes och rengjordes efter att tre spädbarn dog i somras - så har ytterligare två barn smittats av den multiresistenta bakterien klebsiella ESBL. Bakterien upptäcktes hos de två barnen i november och december.

Enligt landstingsöverläkare Michael Gårdebäck vet man inte var smittan kommer ifrån.

– Exakt var i lokalerna där den här bakterien finns har inte gått att ta reda på, så det har skett en spridning av bakterien till två barn, berättar han.

Det här betyder att bakterien har funnits kvar på avdelningen sen i augusti, då tre barn smittades, insjuknade och dog.

Enligt Michael Gårdebäck är det beklagligt men inte ovanligt att det blir så här efter en bakterieutbrott.

Sedan augusti tar man odlingsprov på samtliga barn varje vecka. Så upptäcktes klebsiella ESBL den här gången.

Nu blev inget av de två barnen sjuka, men de bar på bakterien och kunde sprida smittan vidare. Därför isolerades de och fick behandling med särskild antibiotika som hade effekt.

Enligt Michael Gårdebäck är det barnets hälsotillstånd som avgör hur sjukt ett barn blir av bakterien. På avdelning 69 vårdas bland annat sjuka och för tidigt födda spädbarn som är sårbara.

Ändå tror han att risken för att fler barn på avdelning 69 ska dö av bakterien, är oerhört liten;

– Man behöver inte vara rädd. Man kan med full trygghet vända sig till oss som patient eller som anhörig. Vi känner ingen oro, säger Michael Gårdebäck.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".