Centralstationen i Västerås.

Lättare få hjälp med ledsagning

Sedan en månad tillbaka ska den som behöver särskild hjälp lättare kunna få ledsagning på drygt 120 tågstationer i landet. I Västmanland ska hjälp finnas på stationerna i Arboga, Hallstahammar, Köping, Sala och Västerås, och tjänsten ska vara gratis för den som har behov.

Den som inte ser så bra, eller som har svårt att ta sig fram på annat sätt, kan få hjälp av en ledsagare att klara tågbyten eller att hitta till perrongen. Men det gäller inte bara personer med permanent funktionshinder.

– Det krävs att man själv bedömer sig vara i behov av ledsagning. Till exempel kan det vara en 20-årig ishockeyspelare som har gjort illa knät, och går på kryckor och har en väska med sig, säger Thomas Brock, ledsagningsansvarig på Jernhusen.

Banverket och Jernhusen tog över ansvaret för stationsledsagning i december. Hjälpen måste bokas ett dygn i förväg nu, men tanken är att minska framförhållningstiden och införa ledsagning på fler stationer.

– Som resenär med ledsagningsbehov ska du bara behöva ringa ett samtal och boka, oavsett hur många byten du har, och så har det inte varit fram till idag, säger Thomas Brock.

Han berättar att resenärer som kanske ska byta tre gånger fått ringa flera samtal och till slut kunnat få beskedet att rullstolsplatsen på det sista tåget redan är bokad, och då tvingats börja om från början.

– Det hindret ska försvinna, det är avsikten, även om vi inte är riktigt där ännu, säger Thomas Brock.

Henrik Jansson, SR Sörmland
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".