Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Diskussion om konstnärers ersättningar

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 10.50
Gunnar Forsman, Västeråskonstnär och Birgitta Sundberger, från Aguélimuseet i Sala

Konstnärer måste få bättre betalt. Det menar Konstnärernas Riksorganisation, KRO, som åker runt i landet för att informera konstnärer och utställningsarrangörer om det så kallade MU-avtalet, som reglerar ersättningen till konstnärer. I dagarna hölls en workshop på Västmanlands läns museum.

Gunnar Forsman, Västeråskonstnär och ordförande i KRO Västmanland, menar att det är illa ställt med ersättningen till konstnärer.

– Väldigt, väldigt ofta har det tyvärr varit så att konstnärer inte får betalt för sin arbetsinsats och sin kompetens och på sikt är detta ett hot mot bildkonstnärernas situation i Sverige. Alltför många bildkonstnärer faller ifrån yrket och på så sätt utarmas konsten i det svenska samhället, säger han.

MU-avtalet – konstnärers medverkan och ersättning vid utställning – är en överenskommelse mellan statens kulturråd på ena sidan och Konstnärernas Riksorganisation och Sveriges konsthantverkare och Industriformgivare på den andra. I avtalet regleras hur utställningsarrangörer ska ge ersättning till konstnärer.

På länsmuseet samlades ett 20-tal konstnärer och arrangörer från Västmanland för att lära sig om avtalet och diskutera ersättningar. Birgitta Sundberger, intendent på Aguélimuséet i Sala, tycker att MU-avtalet är bra, hon tycker att konstnärer måste få bra ersättning för sitt arbete. Men det är inte alltid arrangörerna har så mycket pengar att röra sig med:

– Därför är det ännu viktigare att vi har sådana här konkreta avtal där vi kan räkna ut i förväg hur mycket pengar det kommer att kosta oss att hålla si och så många utställningar nästa år så att vi i vår tur kan söka det i form av statliga bidrag, säger Birgitta Sundberger.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".