västerås

Ny utbildning för automation

Mälardalens högskola startar nu sin första yrkeshögskoleutbildning. Det handlar om två utbildningar i automation, en ettårig och en tvåårig.

– Det är svårt att hitta rätt personer... vi har fått internutbilda rätt mycket, säger Per Eriksson på Kanthal i Hallsthammar.

Automation handlar om att man gör vissa arbetsmoment automatiska - som till exempel på Kanthal i Hallstahammar när man hämtar varor från lagret.

– Vi har ett transportsystem som kör lådor mellan vårt automatlager och inpackningen. Det är helt automatiskt, styrs av styrsystem och rullbanor. Det säger Per Eriksson på Kanthal.

Automation blir allt vanligare på arbetsplatser. Och det krävs förstås någon som kan sköta de här maskinerna. Omkring 700 företag i regionen är beroende av automationskompetens. Hittills har det inte funnits någon utbildning som motsvarar behovet.

MDH har hittills inte haft några yrkeshögskoleutbildningar över huvud taget, men det blev möjligt efter att man fått pengar från staten.

– Vi hade inte kunnat starta den här utbildningen utan statsbidraget. Det säger Gertrud Fager på MDH, projektledare för framtagning av utbildningarna.

Andra som är med och arrangerar är Teknikcollege Bergslagen, Teknikcollege Mälardalen, Mälardalens högskola och regionens kommuner och automationsföretag, bland annat genom Automation Region. På väg in är också TeknikCollege Västra Mälardalen.

Men idén till utbildningen kommer ursprungligen från industrierna. Idén har funnits i flera år, berättar Glenn Baringsson på Kanthal. Men han tycker inte det har tagit för lång tid innan den nu blir verklighet.

– Det är bra att det kanske har tagit lite tid när det är så många parter inblandade, säger han.

Kennet Lindquist
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista