En nötväcka

Fåglar räknas i helgen

Ut och räkna småfåglar i helgen. Det uppmanar Sveriges Ornitologiska förening som med hjälp av allmänheten nu genomför sin årliga fågelräkning, den största i norra Europa.

Med hjälp av allmänheten räknar man fåglar för att på sikt sen kunna följa trender av ökningar och minskningar bland de övervintrande fågelarterna.

– Dels är det ett sätt att stimulera fågelintresset hos allmänheten men det ger också ett bra vetenskapligt material, statistik på hur många fåglar det finns av våra övervintrande arter, säger Daniel Green från Ornitologiska föreningen i Västerås.

"Vinterfåglar inpå knuten", så kallas evenemanget som helgen 29 januari till 1 februari ordnas för femte året i rad. I alla nordiska länder uppmanas allmänheten att gå ut och räkna de små bevingade gästerna som dyker upp vid fågelbordet i trädgården under helgen, och sedan via Internet rapportera in det till Sveriges Ornitologiska förening.

Vid räkningen förra året fick man in över 12 000 rapporter bara från Sverige, i år hoppas man på ännu fler.

Talgoxen är den ohotade kungen av de svenska fågelborden. Och det viktiga under helgens fågelräkning, det är inte att hitta de ovanliga arterna utan just att räkna de vanliga fåglarna.

För eftersom fåglar reagerar när klimat och miljö försämras, får man aldrig ta ens de vanligaste arterna för givna, menar Daniel Green.

– Nu har det gått bra för Talgoxen och Blåmesen de senaste åren, men det kanske inte alltid givet att det gör det, avslutar han.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".